Przydatność datownika jest oczywista dla wszystkich tych, którzy pracują na przykład w gastronomii. Jest to rodzaj stempla, który można konfigurować w ten sposób, że można za jego pomocą odcisnąć każdą datę.
GASTRONOMIA
Wyobrażając sobie dobrą kuchnie, przychodzi nam na myśl elegancka restauracja, w której bez problemów możemy zjeść nasze ulubione dania. Wielu kucharzy, aby dobrze wiedzieć, kiedy przygotowało dane półprodukty, potrzebne do przygotowania końcowego dania, używa datownika. Dlatego w niejednej kuchni możemy znaleźć urządzenia, które najczęściej możemy spotkać w biurze. To może nam pokazać tylko, jak ważna jest odpowiednia organizacja pracy nie tylko na stanowiskach biurowych, ale również jeżeli pracuje się jako pomoc kuchenna lub kucharz.
W DOMU
Gotując w domu, również możemy czerpać dobre wzorce z najlepszych restauracji i umieścić na półce w kuchni datownik, który będzie od czasu do czasu używany. Zamrażając mięso lub gołąbki, które zostały z niedzielnego obiadu, warto je opatrzyć adekwatną datą – datą produkcji lub datą, do której należy spożyć dane produkty – w zależności od przyjętego systemu.
Dzięki takiej organizacji, jesteśmy w stanie zmniejszyć ilość marnowanego jedzenia.